tirsdag den 28. februar 2012

Der er noget hun glemmer at fortælle

EB: citat af Özlem Cekic
- I dag er der kassetænkning. Beskæftigelses -, social -og sundhedsvæsenet snakker ikke sammen. Mennesker falder igennem, og Danmark har europarekord i flest førtidspensionister med psykisk sygdom.

*****
Özlem Cekic er en modbydelig indvandrer politiker på venstrefløjen, der angriber Danmark og danskere hver gang hun åbner munden.
Hun glemmer helt at fortælle om sine egne landsmænds/kvinders problemer, herunder de mange børn med
handicap forårsaget af fætter/kusine ægteskaber, eller indavl sagt på godt dansk.

*****
24.dk
Den manglende håndtering af psykiske problemer blandt unge med indvandrerbaggrund risikerer dermed at koste dem uddannelsen

Unge indvandrere skjuler psykisk sygdom

Psykisk sygdom er ekstremt tabubelagt i indvandrerkredse. Unge indvandrere fortier selv svære psykiske problemer over for deres forældre

I den danske befolkning som helhed er psykisk sygdom stadig belagt med tabu, fortielse og skam i rå mængder.

Men i indvandrerkredse er psykiske sygdomme som skizofreni, spiseforstyrrelser og depression ikke blot tabu. De er nærmest ikke eksisterende.

Som 24timer skrev i fredags, får fordomme og stigmatisering halvdelen af alle psykisk syge til at holde sygdommen skjult og undlade at søge hjælp.

Men ifølge Psykiatrifonden er problemet særlig stort blandt danskere af anden etnisk herkomst.

I dele af indvandrermiljøet er tabuet omkring psykisk sygdom så ekstremt, at unge holder selv svære psykiske problemer skjult for deres forældre og nære omgangskreds.

Skam over familien
Der er markant forskel på, hvor mange danske unge og hvor mange unge med indvandrerbaggrund der bliver henvist til Psykiatrifondens psykologtilbud via ungdomsuddannelserne.

»Der eksisterer en stærkere kulturel barriere blandt unge med indvandrerbaggrund, der dels handler om for enhver pris at undgå at bringe skam over familien, og dels en generel fremmedhed over for psykisk sygdom,« siger chef for børn- og ungeafdelingen i Psykiatrifonden Hallur Thorsteinsson.

Overlæge Marianne Kastrup, der er leder af Videnscenter for Transkulturel Psykiatri, bekræfter, at der hersker udbredt berøringsangst i indvandrerkredse over for psykiatrien.

»Mange kommer fra dele af verden, hvor det at have kontakt med psykiatrien stadig er ensbetydende med lukkede hospitaler og umyndiggørelse. Det skaber en grundlæggende tilbageholdenhed for i det hele taget at kontakte systemet,« forklarer hun.

Af frygt for systemet og for at undgå skam udadtil foretrækker mange indvandrerfamilier at løse psykiske problemer i familiens sluttede kreds. Men når det drejer sig om svære psykiske sygdomme, er familiens assistance sjældent nok.

»Det er stærkt problematisk, at muligheden for tidlig opsporing forpasses. Jo hurtigere du kommer i behandling, jo bedre er resultaterne. Konsekvensen er, at mange unge går rundt og mistrives med problemer, som siden hen kan forværres,« siger Hallur Thorsteinsson.

Frafald i uddannelsessystemet skyldes i vid ustrækning psykiske problemer. Fortielsen og den manglende håndtering af psykiske problemer blandt unge med indvandrerbaggrund risikerer dermed at koste dem uddannelsen.

»Vi bliver nødt til at få de unge i dialog. Det forudsætter oplysningsarbejde fra vores og andres side, men også at skolerne anstrenger sig for at gøre det mere legitimt at få hjælp for at få ungdomslivet til at hænge sammen,« lyder løsningsmodellen fra Hallur Thorsteinsson.

*****

bt.dk:

Indvandreres indavl koster millioner

Indvandreres indavl koster millioner - 1
14-årige Ali er født som mongol. Hans forældre, der er fætter og kusine, ved ikke hvorfor, men det kan muligvis skyldes en solformørkelse, da hans mor var gravid med ham. Foto: Thomas Nielsen


Når fætter og kusine får børn sammen, er der dobbelt så stor risiko for at få et handicappet barn - det koster kommunekasserne dyrt.
Handicappede indvandrerbørn koster danske kommuner millioner.
I Københavns Amt alene er antallet af handicappede børn i alt steget med mere 100 procent på 10 år.
Forklaringerne er mange:
Flere kvinder føder i en høj alder.
Flere handicappede børn overlever.
Men det viser sig altså også, at indvandrere sætter flere handicappede børn i verden end danskerne gør.
En stor del af forklaringen skyldes de mange fætter-kusine-ægteskaber blandt indvandrere.
Her er risikoen for at få et handicappet barn nemlig dobbelt så stor, som hvis barnet er født i et almindeligt ægteskab.
Derfor sender Integrationsministeriet og Sundhedsministeriet nu en piece på gaden, som advarer mod fætter/kusineægteskaberne og forklarer sundhedsrisikoen.
Den retter sig udelukkende mod indvandrere og bliver sendt ud til 97 tyrkiske foreninger, 75 integrationsråd, 35 pakistanske foreninger og 275 kommuner.
Allerede i 2000 blev det gjort op, at mens 13 pct. af alle børn var indvandrere i Københavns Kommune, så udgjorde de 24 pct. af de svært handicappede børn.
Risikoen er dobbelt så stor
»Vi kan ikke sige præcist, i hvor stort omfang det hænger sammen med fætter-kusineægteskab. Men vi ved, at der er dobbelt så stor risiko for at få et handicappet barn, hvis man er nært beslægtet, end hvis man ikke er,« siger Karen Brøndum-Nielsen, som er professor, dr. med. og institutchef på Kennedy Instituttet. Her forsker man blandt andet i genetik.
Hun forklarer, at man ikke registrerer folk på etnisk oprindelse, fordi det betragtes som diskriminerende.
Registrering eller ej - billede er klart i Københavns Kommune og amt. Også blandt de medarbejdere der til dagligt har kontakt til de handicapppede og deres familier.
Merete Lefelt har kontakt til 330 familier med handicappede børn i Københavns Kommune.
Hun skyder på, at en tredjedel af deres klienter har fremmedkulturel baggrund.
»Vi bruger ofte lang tid på at forklarer indvandrerfamilierne, hvordan det danske sundhedssystem hænger sammen. Og det er ret resourcekrævende. Ofte kommer familierne jo fra lande, hvor de overhoved ikke stoler på staten. Så det tager tid at få dem til at forstå, at vi faktisk vil dem det bedste,« fortæller hun.
Kæmpe overskridelser
Den tunge ressourcebyrde er noget, man nu mærker i budgetterne i både amt og kommune.
F.eks. er Københavns Kommunes familie- og arbejdsmarkedforvaltning, hvor man ser en klar overrepræsentation af de handicappede indvandrerbørn, nu så belastet, at man ved halvårsregnskaber kunne se en budgetoverskridelse på 43 millioner.
Det oprindelige budget lød på hele 1,2 milliarder.
Samme billede tegner sig for Københavns Amt, som på ti år har fordoblet budgettet på handicapområdet.
En af årsagerne til den markante stigning mener man er de mange fætter/kusineægteskaber, der er tradition for blandt mange muslimer.
»Ingen ved med sikkerhed, hvorfor antallet af handicappede børn stiger, men diagnosen er alligevel, at fætter/kusineægteskaberne kunne spille en rolle for en del af børnene,« siger Karen Brøndum-Nielsen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar