tirsdag den 24. januar 2012

Den syge regering


Man planlægger helt uansvarlige afgifter på fødevarer, mens skatteministeren afskriver en gæld på omkring
70mia. som borgerne skylder det offentlige.

Regeringen opfører sig som hjemmerøvere.

*****

kilde: JP
Marmelade kan udvikle sig til en dyr spise i fremtiden. Foto: Mie Schärfe

"En af regeringens største tåbeligheder"

Offentliggjort 24.01.12 kl. 16:09
En ny afgift på fødevarer vil koste arbejdspladser og skal af bordet, siger skatteordfører.
Prisstigninger
Hvis skatteministeren overfører den aktuelle model til beregning af chokoladeafgiften til andre produkter, vil priserne blive som følger:
  • 950 gram rødkål stiger fra 26,95 kr. til 40 kr.
  • Rødbeder stiger fra 18 kr. til 28 kr.
  • 500 gram ketchup stiger fra 24,95 kr. til 33 kr.
  • En sukkervareafgift på eksempelvis 10 kr. pr. kg (12,50 kr. inkl. moms) vil give et glas marmelade på 400 gram, der i dag koster 10 kr., en prisstigning på 50 pct. Det tilsvarende vil gælde for mange survarer.
Kilde: Beauvais Foods og Fynbop Foods
Regeringens planer om at indføre yderligere afgifter på en række sukkerholdige fødevarer som eksempelvis marmelade, ketchup og rødbeder møder massiv modstand i oppositionen.
Afgiftsgrundlaget er endnu ikke endeligt udformet, men de foreløbige oplysninger tyder på, at prisen på eksempelvis marmelade vil stige fra 17 kr. til 44 kr., da afgiften, der skal indbringe omtrent 1 mia. kr. til statskassen, skal pålægges hele varen og ikke kun den mængde sukker, den indeholder. Det har fået virksomheder som Fynbo Foods og Beauvais Foods på banen med advarsler om, at det vil koste arbejdspladser.

"Erhvervsfjendske"

Det får skatteordfører hos Venstre Torsten Schack Pedersen til at kalde afgiftsplanerne for "erhvervsfjendske", mens den konservative skatteordfører Brian Mikkelsen er endnu hårdere i retorikken.
"Regeringen har lavet mange tåbeligheder, og det her er en af de største. Det her kommer til at koste arbejdspladser og konkurrenceevne," siger Brian Mikkelsen til og fortsætter:
"Det her gør det næsten umuligt at producere i Danmark, for der er jo sukker i de fleste fødevarer. Så det er meget skadeligt, og vi bliver et fattigere land af de her afgifter, så de skal af bordet så hurtigt som muligt," siger han.

Skattereform

Afgiften på de sukkerholdige fødevarer blev vedtaget som en del af finansloven for 2012, og dermed er flertallet på plads med Enhedslisten som opbakning. Brian Mikkelsen satser dog på, at spørgsmålet om afgiften kan blive en del af den forestående skattereform.
"Selvom vores primære formål er, at skatten på lønindkomst skal ned, så det kan betale sig at arbejde, så vil vi ikke være med til, at det ikke kan betale sig at producere i Danmark. Så vi skal også kigge på konkurrenceevnen og de samlede skatter. Hvis vi skal have produktion i Danmark, så skal vi ikke have de her urimelige afgifter," siger Brian Mikkelsen.
Den samme utilfredshed kan man spore hos Venstre.
"Vi er grundlæggende imod forslaget. Jeg håber, at når regeringen nu har besluttet sig for sit erhvervsfjendske forslag, at den gør det mindst tåbeligt. Men det må den selv rode med," siger skatteordfører Torsten Schack Pedersen.

Tvivler på sundhedseffekt

Heller ikke udsigten til en forbedring af folkesundheden som en konsekvens af det faldende sukkerforbrug, tilfredsstiller partiet.
"Jeg tvivler på, at det har en sundhedseffekt. Måske er der en positiv effekt, men man skal også huske på, at man bliver ikke mindre tyk af at købe produkterne i Tyskland. Der kommer til at ske en eksplosion i grænsehandlen. Meget af det er konserves-produkter med lang holdbarhed og dermed noget af det mest egnede til grænsehandel," siger Venstres skatteordfører Torsten Schack Pedersen, der møder opbakning fra Liberal Alliance.
"Vi køber ikke den med, at folkesundheden tryner alle andre argumenter herunder argumenter for, at folk skal have frihed til at leve, som de ønsker, og vi er ikke sikre på, at det får positive effekter på folkesundheden. Det kan få den modsatte effekt, hvis grænsehandlen øges," siger skatteordfører i Liberal Alliance Ole Birk Olesen.
Skatteministeriet skønner, at detailhandlen som en konsekvens af de stigende afgifter på slik, chokolade og afgifter vil koste den danske detailhandel 1,2 mia. kr., mens konsekvenserne for produktionen endnu er ukendte.

Fremmer sundheden

I regeringen lægger man vægt på, at afgifterne vil forbedre den almene sundhedstilstand i Danmark.
"Nu har vi ikke udformet afgiftsgrundlaget endnu, men det afgørende er at have et incitament til at fremme sundheden, og det er blandt andet derfor, man vil lægge afgifter på det usunde, og der er sukker iblandt," siger skatteordfører i SF Jonas Dahl.
Han understreger, at det endnu ikke er besluttet, hvordan afgiften på de sukkerholdige fødevarer skal udformes, og derfor er det for ham "svært at gå ind i".

Står ved aftalen

Enhedslisten støttede regeringen i spørgsmålet om afgifterne, og her fastslår skatteordfører Frank Aaen, at støtten står ved magt:
"Enhedslisten står ved aftalen med regeringen om at indføre en afgift på tilsat sukker, både af hensyn til folkesundheden og for at sikre et provenu til forbedret velfærd, herunder de forbedringer af kommunernes økonomi og flere ansatte i daginstitutionerne, der er aftalt i 2013.
Indretningen af afgiften er ikke aftalt endnu, så jeg kan ikke svare på de konkrete spørgsmål, men sige, at selvfølgelig hører vi på de bemærkninger, der fremføres."
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteminister Thor Möger Pedersen (SF).
LÆS OGSÅ: Sådan når marmeladeprisen 44 kr.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar